Vandaag (eindelijk) in de media: de steeds toenemende druk van de overheid op accountants.
De Koninklijke Vereniging van Accountants en Boekhouders van België (KVABB) overweegt een staking. Volgens de KVABB is er sprake van een "ongekende crisis" voor boekhouders en is hun werk "ondraaglijk" geworden. De KVABB neemt niet meteen het woord 'staking’ in de mond, maar spreekt wel van een potentiële "opstand van burgerlijke ongehoorzaamheid".
De organisatie overweegt die naar eigen zeggen omdat het vindt dat boekhouders het zwaar te verduren hebben. Zo wordt de aansprakelijkheidsplicht volgens de organisatie steeds strenger, is de fiscaliteit te complex en zijn administratieve platforms moeilijk toegankelijk tijdens en na de kantooruren.
Onduidelijke regels
Ludo Van den Bossche, voorzitter van de KVABB, legde in De Ochtend op Radio 1 uit waarom zoveel boekhouders gefrustreerd zijn: "Voor dit jaar weten we nog steeds niet welke regels definitief zullen zijn. Ze passen de regels altijd veel te laat aan." Volgens Van den Bossche is de toenemende onzekerheid een van de grootste problemen voor boekhouders vandaag.
Daarnaast zijn er technische uitdagingen: "Toepassingen zoals Tax-on-web en MyMinfin vallen vaak uit of haperen, zeker in drukke periodes, en dat is een ramp", zegt Van den Bossche. "Zelfs in het weekend werken die systemen soms niet, en er is geen permanentie bij de overheid om ons te helpen."
Ze plannen controles wanneer dubbele deadlines samenvallen, stellen vragen om inlichtingen, en als er iets misloopt, kunnen we niemand bereiken.
Ludo Van den Bossche, voorzitter van de KVABB
Een ander probleem is dat de deadlines beter op elkaar afgestemd moeten worden, zegt hij. "Dat wil zeggen dat geen 2 deadlines in dezelfde periode mogen vallen, bijvoorbeeld dat we de personenbelasting moeten indienen in dezelfde periode als de btw-aangifte."
Er is volgens de KVABB-voorzitter ook "geen respect meer voor de cijferberoepers" vanuit het ministerie van Financiën. "Ze plannen controles wanneer dubbele deadlines samenvallen, stellen vragen om inlichtingen, en als er iets misloopt, kunnen we niemand bereiken. Ik heb dit al aangekaart bij het kabinet van Van Peteghem. Zij zeggen dat het niet mag, maar toch doen ze het."
Dag en nacht werken
Deze situatie leidt tot veel stress bij boekhouders, die vaak dag en nacht moeten doorwerken om hoge boetes te vermijden. "Er zit niks anders op, anders worden de boetes enorm hoog. Bij ons is de btw bekend als een boetestaat. Daar is geen menselijkheid meer aan, dat is puur boete", vervolgt hij.
Van den Bossche verwijst hiermee naar de strikte boetesystemen die worden toegepast. Dat gebeurt zelfs wanneer er kleine administratieve fouten worden gemaakt, zoals een verkeerd ingevulde gestructureerde mededeling.
Andere manieren dan staken om druk te zetten
"Boekhouden is een prachtige job, maar als het u niet gemakkelijk gemaakt wordt, begint het te frustreren. Een jonge collega zei me dat als hij nog 20 jaar onder deze druk moet werken, hij ermee stopt", vertelt Van den Bossche. Volgens de KVABB-voorzitter overwegen steeds meer boekhouders hun carrière vroegtijdig te beëindigen door de toenemende werkdruk.
Hoewel stakingen in de cijferberoepen ongehoord zijn, sluit Van den Bossche acties niet uit. "Onze Franstalige collega's zeggen dat ze gaan staken. Maar wie is het slachtoffer? De klant en wijzelf, want de klant kan ons dagvaarden, omdat we ons werk niet hebben gedaan."
Toch hint Van den Bossche dat er andere, meer doordachte manieren zijn om de overheid onder druk te zetten zonder het werk volledig stil te leggen. Welke acties dat zouden zijn, wil hij voorlopig niet zeggen.
Nog nooit staakte de KVABB
De organisatie stuurde eerder deze maand 15 aanbevelingen door aan Vincent Van Peteghem (CD&V), de uittredende minister van Financiën, om de werkdruk te verlichten. Ook van de nieuwe federale regering verwacht de KVABB maatregelen.
Indien het tot een staking komt, is dat de eerste in de geschiedenis van de KVABB. De vereniging werd in 1921 opgericht.
Comments